Eğitim sistemi sürekli olarak değişmekte ve gelişmektedir. Devlet ve özel okulların yanı sıra öğrenciler özel derslere, kurslara, dershanelere yönelmektedir. Ek eğitime ihtiyaç duyulmasının birçok sebebi olabilir. Öğrencilere uygun yöntem ve tekniklerin seçilmemesi, öğrenciye gerekli fırsatların verilmemesi, öğretmenlerin yetersizliği gibi faktörler ek eğitime ihtiyacı arttırmaktadır. Bazen devlet okullarında öğretmenler kurs açarak öğrencilere destek olmak istemektedirler. Ancak bunun bir faydası olmamaktadır. Çünkü kaynak yani anlatıcı değişmediği için öğrenciye yenilik sağlanamamaktadır.
İşte tam olarak bu süreçte ek destek eğitimleri devreye girmektedir. Öğrenci için en doğru seçim yapılırsa başarı sağlanır, olumlu etkileri görülür. Öğrenci için ideal eğitim kurumu seçmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunların başında hedef gelmektedir. Öğrencinin muhakkak hedefi olmalıdır ki hedefi doğrultusunda ihtiyaçlarını belirleyebilsin. Özellikle son sınıfta bulunan öğrenciler için bu süreç çok daha önemlidir.
12. sınıf öğrencileri sınav yolculuğunda son düzlüğe geldiler ve en önemli dönemeçlerini yaşayacakları bir döneme girmiş bulunmaktadırlar. Bu zorlu süreçte velilerin yaşadıkları en büyük fikir ayrılığı çocuklarını dershaneye mi yoksa özel okula mı gönderecekleri konusudur. Çoğu veli çocukları için hem okulun hem de dershanenin aynı anda yürütülmesini zorlayıcı bulmaktadır.
Tercihinizi hangisinden yana yaparsanız yapın çocuğunuzun kaydını yaptıracağınız okulu iyice araştırın. Kayıt yaptırmadan önce okul hakkında detaylı bilgiler isteyin. Çünkü öğrencilerin üniversite sınavına hazırlanacağı son senelerinde eğitim alacakları kurum önem arz etmektedir.
Bu durumda öğrenci için özel okul mu, dershane mi sorusundan daha önemli soruları düşünmekte fayda vardır. Çünkü kesin bir şekilde, ‘’Özel okul dershaneden daha iyidir ya da dershane özel okuldan daha iyidir.’’ demek mümkün değildir. Özel okula çocuğunu yazdırmak isteyen bir veli seviye grubu yüksek sınıfları tercih etmek isteyecektir. Ama 4 yıldır özel okulda okumasına rağmen derslerine ve sınava tam anlamıyla konsantre olmamış öğrenciler de vardır.
Her öğrenci 4 yıllık lise eğitimlerinin son senesinde üniversite sınavında başarılı olmak için dershaneye gitmeyi düşünebilir. Bazen de dershane ile okulu beraber yürütmenin zor olacağını düşünenler ise özel okula geçebiliyorlar. Bu kararı vermeden önce tercihlerinizi neye göre yapacağınızı düşünün. Dershaneden ya da özel okuldan beklentilerinizi bir kağıda listeleyebilirsiniz. Böylece kafa karışıklığı daha az yaşarsınız.
Eğitim kurumları; öğrencilerini hedeflerine ulaştırmayı planlayan, eğitim kalitelerini arttırmayı amaçlayan yerler olmalıdır. Özellikle 12. sınıf öğrencilerinin girecekleri üniversite sınavına disiplinli bir şekilde hazırlanması gerekir. 12. sınıfta bulunan bir öğrenci dönemin müfredat derslerine mi yoksa sınavda çıkacak konulara mı yöneleceğini bilemiyor. Soruları pratik çözmenin yollarını, anlamadıkları yerlerin tekrarını kısacası sınava yönelik bütün teknikleri öğrenmek istiyorlar. Bunun için öğrencilere en büyük tavsiyem; üniversite sınav sistemini iyice tanımaları yönünde olacaktır.
Sevgili öğrenciler son senenizde eğitim kurumunuza karar vermeden evvel muhakkak ön hazırlık yapmalısınız. Gireceğiniz üniversite sınavı sistemine hakim olursanız nasıl çalışacağınızı bilirsiniz. Ayrıca kendinize olan güveninizde artar. Mezun olacağınız alandan hangi bölümleri tercih edebileceğinizi, çıkacak soruların konu dağılımını bilmeniz çalışmalarınızın sonucunda başarıya ulaşmanıza fayda sağlayacaktır. Hedefiniz ilk yılınızda üniversiteyi kazanmak olmalıdır. Çoğu öğrenci okul ile birlikte dershaneyi yürütmenin zor olacağını düşündüklerinden kazamayacaklarını düşünüyorlar. Bu yanılgıya asla düşmemelisiniz. Zaten okulda gördüğünüz dersler ile sınavda çıkacak konular birbirinden bağımsız değildir.
Üniversite sınavına hazırlanma sürecinde dershane ya da özel okul tercihlerinden hangisini yaparsanız yapın dikkat etmeniz gerekenler değişmeyecektir. Sınıfların kaç kişilik olduğu ve sınıftaki her öğrencinin sınava hazırlık sürecinde konsantrasyonu yerinde mi? Sınıftakilerin amacı da önemlidir. Çünkü sene başından sene sonuna kadar aynı amaçla yola çıkan öğrenciler bu süreci başarıyla atlatmaktadırlar. Ders disiplini ve düzeninde bir sıkıntı yaşanır mı? Öğretmenler öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarını bilen ve onların öğrenim düzeylerine göre ders anlatan kişiler mi? Bu soruların cevapları oldukça önemlidir.
Bazı öğrenciler son senelerinde açık liseyi tercih etmektedirler. Tercihiniz ne olursa olsun esas olan hedefiniz için programlı bir şekilde çalışmaktır. Siz çabaladığınız, emek verdiğiniz süre başarı her daim sizinle olacaktır. Unutmayın ki sizi en iyi tanıyanlar öğretmeniz ya da ebeveynleriniz değildir. Sizi en iyi tanıyan sizsiniz! Bu nedenle önerilerimizi dikkate alarak kendinize en uygun kararı verebilirsiniz.
Dershane Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler hemen tıklayın.
Bu Yazıya Yorumunu Yaz