Ebeveynler ve öğretmenlerin öğrencilere eğitim hayatlarında birtakım sorumluklar yüklerler. En önemli sorumlulukları ise onların derslerine çalışması ve sonucunda ise akademik başarıya ulaşmasıdır. Öğrenciler başarıya ulaşmak için çok çalışmaktadırlar. Ama önemli olan çok çalışmak değil; verimli ve bilinçli çalışmaktır. Ders çalışırken nicelikten çok niteliğin üzerinde durursanız ancak o zaman başarıya kavuşmuş olursunuz.
Verimli ders çalışmak isteyen öğrenci ilk olarak bu yönde olumlu davranışlar kazanmalıdır. Kararınızı verdiyseniz eksiklerinizin farkına varmak için kendinize soru sorabilirsiniz. ‘’Ders çalışmama engel olan şey nedir?’’ ya da ‘’Ders çalışırken eksik yaptığım şeyler, dikkatimi dağıtan şeyler ne?’’ öncelikle bu soruların cevabının listeleyin. Bu şekilde yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Artık eksikliklerinizi ve hatalarınızı biliyorsunuz. Bu istenmedik davranışları bırakıp gayret ederek yerine verimli ve istikrarlı çalışmanın yollarını öğrenmenin vakti geldi. Şimdi siz değerli öğrencilerimize verimli ders çalışmanın altın kurallarından bahsedeceğiz.
Verimli Ders Çalışma Yolları Nelerdir?
- Hedeflerinizi Belirleyin! Aldığınız eğitimin bir amacı vardır. Eğitimdeki amaçlar yakın ve uzak amaç olarak ikiye ayrılabilir. Ders çalışırken bir sorunun cevabına ulaşmak istemek ya da okuduğun bir metnin ana fikrini bulmak yakın amaçlardandır. Asıl hedefiniz ise okulu bitirmek ve hayalinizdeki üniversiteye yerleşmektir. Hedefiniz olmazsa ne yapacağınızı bilemez, rüzgarda savrulan bir yaprak olursunuz. Siz değerli öğrencilerimiz; hedefinizi sağlam koyun ve hedefinize ulaşmak için en doğru şekilde çalışın!
- Planınızı Yapın! Ders çalışmadan önce çalışacağınız konuya karar vermelisiniz. Bazen öncelik sırasını belirleyemezsiniz. Bunun sebebi iyi bir plan yapmamanızdan kaynaklıdır. Planlı çalışmak motivasyonu arttırır. Çünkü bir güne yapabileceğinizden daha fazla işi sığdırmak sizi strese sokacaktır. Planlı çalışma sayesinde konuyu günlere bölerseniz panik olmadığınız gibi konsantrasyon sıkıntısı da yaşamamış olursunuz.
- Düzenli tekrar yapın! Çalıştığınız dersten verim almanın yolu düzenli bir şekilde ders tekrarı yapmaktan geçer. Dersleri iyi bir şekilde dinleseniz bile öğrendiğiniz konuların tekrarını gün içerisinde yapmazsanız kısa sürede unutursunuz. Düzenli tekrar yaparak öğrendiklerinizi daha kolay kavramanıza yardımcı olur. Bu şekilde hatırlamanızda kolay olacaktır.
- Güne erken başlayın! Verimli ders çalışmada gün erken başlarsanız verim açısından iyi bir adım atmış olursunuz. Bu sayede zaman sıkıntısı çekmeyeceksiniz. Ders dışı etkinliklere, sosyal hayatınıza kısacası eğlencenize vaktiniz kalmış olacaktır. Şöyle düşünebilirsiniz; güne geç başladınız. Masanın başına geçtiniz ve sizi yığınla bekleyen konular var. Bunu düşünürken bile stres oldunuz değil mi? İşte bunları yaşamamak adına güne erken başlayarak erken yol alabilirsiniz.
- Motivasyonu kaybetmeyin! Verimli ders çalışmada süreklilik açısından en önemli şey motivasyondur. Süreç içerisinde yaşanacak bazı olumsuzluklar olabilir. Ama önemli olan sonuçta başaracağına inanmaktır. Motivasyonunuzu sağlam tuttuğunuz taktirde ders çalışmak sizin için günlük rutin haline gelecektir.
- Ders çalışma ortamınızı oluşturun! Ders çalışmanın tekniklerini bilmek kadar ders çalışacağınız ortamın uygunluğu da önem arz etmektedir. Rahat edeceğiniz bir sandalyeden tutun da masanızın üzerindeki eşyalara kadar her şey veriminizi etkileyebilir.
- Öğrenme stilinizi belirleyin! Her öğrencinin öğrenme biçimi farklılık gösterir. Kimi öğrenci okuduğunu rahatça anlarken kimi öğrenci de görsele ihtiyaç duyabilir. Öğrenmede bireyin özelliklerine çeşitlilik olabilir. Nasıl daha iyi öğrendiğinize karar vermelisiniz. Bir dersi öğrenmeniz için dinlemeniz yeterli mi yoksa görsel desteklerle daha iyi kavrayabilir misiniz? Örneğin sorunuzun cevabı; ‘’Dinleyerek daha iyi öğreniyorum.’’ İse internetteki ders videolarından faydalanabilirsiniz.
- Düzenli ve Kaliteli Uyuyun! Verim için en önemli noktalardan biri de uykudan aldığınız kalitedir. Sağlıklı bir uyku için dikkat etmeniz gereken pek çok husus vardır. Ne kadar uyuduğunuz, yatağınızın konforu gibi… Eğer yeterli uyumazsanız gün içerisinde baş ağrısı, yorgunluk gibi birçok fiziksel sorun ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Açken veya aşırı tokken çalışma yapmayın! Verim açısından düşündüğümüzde karnınızın aç olması durumunda odaklanmanız çok zor olacaktır. Verim için şartımız konstrasyon ve motivasyon olduğundan açlık durumunuza dikkat etmelisiniz. Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamanız zihninizi kuvvetlendirir. Yemek konusunda aşırıya kaçtıysanız hemen ders çalışmayın. Çünkü üzerinde büyük bir ağırlık hissedersiniz. Bu durumda istediğiniz verimi alamazsınız.
- Mola vermeye özen gösterin! Gün içerisinde saatlerce ders çalışmak, dersten kafayı kaldırmamak oldukça zararlıdır. Çünkü belli bir süre sonra anlamamaya başlarsınız. Ders çalışmadan önce süre belirlemeniz sizlerin yararına olacaktır. En ideali ise 40 dk çalışıp 10 dk mola vermektir. Siz bu süreyi kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Çalışırken birden fazla derse odaklanmayın! Ders çalışmaya başlamadan önce masanızın üzerinde dikkatinizi dağıtabilecek bütün gereksiz eşyaları kaldırın. Etrafı derleyip topladığınıza göre sıra kafanızın içini toplamaya geldi. Birden çok derse aynı anda çalışmak kafa karışıklığına sebep olabilir. Bir süre sonra anlamadığınızı fark edip sıkılacaksınızdır. Bir dersin belli bir konusuna çalışmak öğrenme açısından daha iyi olur.
- Dersler için ön hazırlık yapın! Okul, dershane gibi yerlere gitmeden önce o gün işleyeceğiniz konulara kabaca göz gezdirmek sizin yararınıza olacaktır. Öğrenmenizi kolaylaştırır.
Sevgili öğrencilerimiz; verimli ders çalışmanın 12 Altın Kuralını sizler ile paylaştık. Gelin hep birlikte bir söz verelim. Verimli ders çalışarak hem kendimize zaman ayıralım hem de BAŞARILI olalım!
Yoksa sınav ile ilgili kaygı mı yaşıyorsunuz? Sınav kaygısı nasıl giderilir? yazımızı mutlaka okuyun.
Bu Yazıya Yorumunu Yaz