Sınav kaygısı nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl baş edilir?

Sınav kaygısı nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl baş edilir?

Sınav kaygısı sınava hazırlık sürecinde olan öğrencilerin yaşayabileceği bir sorundur. Sınav kaygısı nedir sorusunu cevaplamadan önce kaygının genel tanımını yapmakta fayda vardır. Kaygı; kişinin kendisine korku veren veya tehdit olarak algıladıkları şeyler karşısında verdikleri tepkilerdir. Bu tepkiler bedensel ve ruhsal olabilir.

Dersleri dikkatlice dinleyip not alan sınav gününe kadar yeterince deneme çözen bir öğrenci olabilirsin. Hatta bunlarla kalmayıp sabahlara kadar kütüphanelerde ders çalışmışsındır. Tüm bunları yaptığın halde sınavda başarısız olacağını düşünüyorsan sınav kaygına merhaba diyebilirsin. Ancak bu seni korkutmasın. Çünkü sınav kaygınla yüzleşip onu yenebilirsin.

Sınava hazırlık sürecinde olan çoğu öğrenci sınava pek çok anlam yükler. Sınav kaygısı sadece sınav anında hissedilmez. Sınav sırasında hissedildiği gibi sınav öncesi ve sonrasında da yaşanabilir. Sınav öncesinde yaşanan yüksek kaygı ders çalışmayı engellediği gibi dikkat dağınıklığına da sebep olur. Sınav anında ise önceden öğrenmiş olduğun bilgiyi kullanamazsın. Bu da karar verme sürecini olumsuz anlamda etkiler.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısının belirtileri farklı şekillerde görülebilir. Fiziksel, zihinsel, davranışsal ve duygusal belirtiler.

Fiziksel Belirtiler: Sınava hazırlanan her öğrenci başarısızlığı tehdit olarak algıladıklarından vücutları bu duruma tepki verir. Bunlar; terleme, titreme, baş dönmesi, mide krampları şeklinde görülebilir. Bu tepkiler oldukça normaldir.

Bilişsel ve Davranışsal Belirtiler: Kişi sınav olmayı engellemek için birtakım bilişsel ve davranışsal durumlar sergiler. Örneğin; okulu bırakır, dersten kaçabilir. Motivasyon düşer ya da hafızada sorunlar yaşanır.

Duygusal Belirtiler: Sınav kaygısı yaşayan bir öğrenci depresyona girebilir. Öfke kontrolünde sıkıntı, öz güvende eksiklik gibi sorunlar baş gösterebilir.

Sınav Kaygısının Nedenleri Nelerdir?

Sınav kaygısına pek çok faktör sebep olabilir. Sınav kaygısına neden olabilecek faktörleri inceleyelim;

1-Yaşam tarzı

Sınav hazırlığı sürecinde olan öğrencinin yaşam standartları her zamankinden daha iyi olmalıdır. Uyku yetersizliği, sağlıksız beslenme ( aşarı şeker, sigara, kahve vs…), dinlenememe, zamanı verimli kullanamama gibi olumsuz faktörler öğrenciyi etkiler. Dikkati azaltır ve sınav anında hata yapma olasılığınızı arttırır.

2-Eksik bilgi ve yetersiz öğrenme

Öğrencinin herhangi bir dersi tam anlamıyla öğrenememesi kaygıyı arttırır.

3- Ders çalışma şekli

Derse nasıl çalışıldığı, ne kadar çalışıldığı kadar önemlidir. Ders çalışmaya başlamadan önce nasıl çalışacağınıza dair plan yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Sınavla ilgisi olmayan, tutarsız bilgiler üzerinde durmanız eksik öğrenmenize neden olacaktır. Ayrıca müzik dinleyerek ders çalışma veya gürültülü ortamda ders çalışma ise dikkatinizin dağılmasına sebep olur. Çalıştığınız konuyu tekrar etmeme, konuya iyice hakim olmadan soru çözme gibi etkenler sınav kaygısına neden olur.

Verimli ders çalışma ile ilgili 12 altın kuralı bu yazımızda sizin için tek tek sıraladık. Yazımızı mutlaka incelemenizi tavsiye ederiz. Hemen Tıklayın!

4-Psikolojik faktörler

Zihinsel, fizyolojik, duygusal ve davranışsal olan bütün belirtiler olabilir.

Sınav Kaygısı İle Baş Etmenin 5 Altın Kuralı

Sınav kaygısını istenilen seviyeye indirmek veya ortadan kaldırmak için neler yapılabilir? Sizlere yardımcı olmak için 5 altın kuralı sizlerle paylaşıyoruz;

1-Hazır olduğundan emin ol! Sınav konularına çalışırken kendinizi rahat ve yeterli hissedene kadar çalışmalısınız. Konuları asla sınavdan önceki geceye bırakmayınız. Eğer doğru çalışma yöntem ve tekniklerini bilmiyorsanız öğretmeninizden bu konuda destek isteyebilirsiniz. Doğru ve etkili bir ders çalışma programı ile sınava hazırlanmak sizi motive edecektir. Böylece kaygınız azalmış olur.

2-Nefes Al! Sınava girmeden veya sınav anında strese girerseniz birkaç saniye bekleyin. Derin nefes alarak kaygınızı azaltmak mümkün olacaktır. Burnunuzdan aldığınız nefesi ağzınızdan verin. Rahat hissettiğiniz anda soruları tekrar gözden geçirebilirsiniz.

3-Düzenli Uyku Uyuyun! Kaliteli bir uykunun hafızanızın kuvvetlenmesinde büyük bir etkisi vardır. Düzenli ve kaliteli bir uyku programı ile sınav kaygınızı azaltmanız mümkün.

4-Olumsuz düşünceleri yok et!  Sınava hazırlık sürecinde veya anında zihninizden olumsuz birçok düşünce geçebilir. ‘’ Yeterince çalışmadım.’’, ‘’Bu soruyu yapamam.’’, ‘’Zaten matematiği yapamıyorum.’’, tarzında cümleler yerine stres seviyenizi en aza indiren cümlelerin zihninizde dolaşmasına izin verin.

5- Mükemmeliyetçi olmayın! Elinizden gelenin en iyisini yaptığınıza inanıyorsanız endişelenmeyi bırakın. Çünkü başarı için her şeyi yaptınız. Mükemmel olmayı beklemeyin. Hatalar yapabilirsiniz bu çok normal.

Değerli öğrenciler; sınav kaygısını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir. Fakat yeterli miktarda kaygınızın olması sizi başarıya götürür. Unutmayın! İdeal kaygı seviyesi; sınavı ciddiye almaktır. Ama sınav anında yönetiminizi kaybetmek değildir.

En güzel başarınız hayatınız olsun!