İçindekiler
- 1 YKS’ye Çalışmaya Nereden Başlamalı?
- 2 YKS’ye Ne Zaman Çalışmalı?
- 3 YKS İçin Günde Kaç Soru Çözülmeli?
- 4 Son 60 Günde YKS Sınavı için Pratik Bilgiler
- 5 10 Maddede YKS Çalışma Taktikleri
- 5.1 1) Sadece Hedefinize Odaklanın
- 5.2 2) Size Uygun Bir Ders Çalışma Programı hazırlayın
- 5.3 3) Sosyal Çevre ve Sosyal Medyadan Uzak Durun
- 5.4 4) Profesyonel Destek Alın
- 5.5 5) Bolca Soru ve Deneme Çözün
- 5.6 6) Korktuğunuz Derslerin Üzerine Gidin!
- 5.7 7) Birden Çok Kaynaktan Yararlanın
- 5.8 8) Molalarla Kendinize Ödüller Verin
- 5.9 9) Görsel Hafıza ve Renklerin Gücünden Yararlanın
- 5.10 10) Başaracağınıza İnanın
YKS sınavına nasıl çalışmalı problemi aslında 9. Sınıftan itibaren karşımıza çıkmaktadır. Bu sınıfa geçilmesiyle birlikte YKS sınav maratonu başlamış olur. 9. Sınıftan 12. Sınıfa kadar YKS konuları işlenir. Burada önemli olan YKS sınavına nasıl çalışılmalı soruna yanıt bularak kendinize bir YKS çalışma taktikleri listesi oluşturmanızdır.
Daha liseye geçer geçmez YKS çalışma taktikleri hakkında bilgi sahibi olan ve planlı ve programlı ilerleyen öğrenciler her zaman başarı merdivenlerinin zirvesinde yer alacaktır. Burada sınava olan motivasyonu sizin en yakın destekçiniz olacaktır.
YKS’ye Çalışmaya Nereden Başlamalı?
YKS sınavı öğrencinin sadece bilgi birikimini ölçen bir sınav değildir. Okuduğunu anlama ve yorumlara, soruya odaklanma, farklı fikirler üretebilme, konular arasında bağlantı kurma ve sınav motivasyon sürecini iyi yönetebilme yeteneklerini de ölçmektedir. Bu sebeple YKS çalışmaya başlamadan önce mutlaka sınav motivasyonunu yakalayıp kendinize bir çalışma programı hazırlamalısınız.
Önce okulda işlenen konuları tekrar etmeli, eksik olduğunuz konular üzerinde çalışmalar yapmalısınız. Konular tam anlamıyla anlaşıldıktan sonra soru çözümleriyle pekiştirmeye çalışmalısınız. Soruları çözerken kolaydan zora doğru ilerlemeli, yanlış çözdüğünüz soruların konularını tekrar etmelisiniz. Sonuç olarak YKS’ ye çalışmaya nereden başlanmalı sorusunun cevabı önce sınav motivasyonunu yakalamanızdan geçer. Daha sonra ders konuları üzerinde durulmalı, sorular ve deneme çözümleriyle hem konuları pekiştirmeli hemde hızlı soru çözme alışkanlığını kazanmalısınız.
YKS’ye Ne Zaman Çalışmalı?
YKS sınavının 1. Oturumu olan TYT genellikle 9. Sınıftan 12. Sınıfa kadar olan temel bilgilerinizi test eden bir sınavdır. Burada önemli olan nokta konuların temelde iyi anlaşılmasıdır. Bir piramit halinde üst üste eklenen konular yeterli şekilde anlaşıldığında bir problem yaşanmayacaktır. Ancak konularda eksiklik olması ya da birbirinin devamı olan konularda bir önceki konunun anlaşılmaması bu bilgi piramidinizin yıkılmasına sebep olabilcektir.
Bu sebeple TYT konularına daha liseye başlanmasından itibaren çalışılmaya başlanmalıdır. YKS sınavının 2. Oturumu olan ve sınavın %60 lık oranla asıl belirleyici olan sınav ise AYT’dir. AYT sınavına 10. Sınıftan itibaren alanın ve hedeflerin belirlenmesiyle çalışılmaya başlanmalıdır. Her iki sınav içinde önemli olan konuların bilinmesidir. Konular işlendikten sonra soru çözümleriyle pekiştirilmesi desteklenmelidir.
Sınavda derece yapma gibi bir hedefi olan öğrencinin ise sınava çalışma motivasyonunu yakalama, soruya odaklanabilme ve hızlı anlama gibi yeteneklerini kazanabilmesi için mutlaka 6. Sınıftan itibaren programlı bir şekilde ilerlemelidir. 6. Sınıftan itibaren kazanacağınız ders çalışma taktikleri sizlere YKS sınavına hazırlanırken çok fazla yardımcı olacaktır. Odak problemi yaşamayan, kendi ders çalışma planını oluşturabilen, eksikliklerini tespit edebilen öğrencinin başarıya ulaşması çok kolay olacaktır.
YKS İçin Günde Kaç Soru Çözülmeli?
Burada çözülecek soru sayısı öğrencinin hedefine göre değişmektedir. Mutlaka hedefi ilk 1000’e ilk 100’e girmek olan öğrencinin çözeceği soru sayısı da standartların üstünde olmalıdır. Ancak günde çözülecek soru sayısı mutlaka TYT-AYT sınavlarında karşımıza çıkacak soru sayısına (Toplam 120 soru) yakın olmalıdır. Bu yakınlığın amacı sınav esnasında motivasyonumuzu koruyarak odak problemini ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Bu amaçla hergün bir TYT denemesi ve AYT denemesi kadar soru çözmeye özen gösterilmelidir.
Asıl önemli olan günlük belirli bir rakama ulaşmak değil her bitirilen ders veya konu için belirli bir rakama ulaşmaktır. Sayı belirtmek gerekirse biten her konu ardından farklı kaynakların incelenerek o konu hakkında minimum 200-250 soru çözülmesi sizlerin yararına olacaktır. Farklı kaynakların incelenerek farklı soru tiplerinin de çözülmesi sınavda başarılı olabilmeniz için büyük önem taşımaktadır.
Hedefi YKS sınavında derece yapmak olan öğrencilerin her konu ardından sorulan 200 soru limitini 300-400’e çıkarmaları da yerinde bir karar olacaktır.
YKS sınavına son 60 gün kaldığında konuların tamamen bitmiş olması ve bolca soru çözülmüş olması gerekmektedir. Son 60 günde özellikle bolca deneme çözümü yapmaya özen gösterilmelidir. Deneme çözümü yaparken dakika tutulmalı ve hız kazanılmaya çalışılmalıdır. Deneme sorularında yanlış çözüşen konuların tekrar gözden geçirilmesi ile faydanıza olacaktır.
Bu son 60 günde motivasyon hiçbir zaman düşürülmemeli sizi olumsuz düşüncelere sürükleyen kişilerden (özellikle sosyal medyadan) uzak durmalısınız. Son 60 gün konu çalışmaları için yeterli bir zaman olmadığından bu sürede daha çok soru ve deneme çözerek anlaşılmayan konular pekiştirilmeye çalışılmalıdır. Uyku düzene sokulmalı, sosyal hayata biraz daha ara verilmeli, günlük çalışma saatlerinizi kademeli bir şekilde arttırmaya çalışmalısınız.
Son 60 günde YKS sınavına nasıl çalışmalı? yazımızı da incelemenizi önemle tavsiye ederiz.
10 Maddede YKS Çalışma Taktikleri
Size yeni nesil soru sistemine uygun YKS çalışma taktiklerini 10 maddede hazırladık. Çalışma taktiklerini özenle okumanızı tavsiye ederiz.
YKS ile ilgili pratik bilgileriçeriğimize de mutlaka göz atın!
1) Sadece Hedefinize Odaklanın
Her işte olduğu gibi YKS sınavına da hazırlanırken ilk yapılması gereken sadece hedefe odaklanmaktır. Bu aşamada aklınızı meşgul eden tüm düşüncelerden uzak durmaya çalışmalısınız. Yüksek bir hedef belirleyip (ilk 1000 e girmek gibi) bu hedef doğrultusunda çalışmalarınızı istikrarlı bir şekilde başlatmalısınız.
2) Size Uygun Bir Ders Çalışma Programı hazırlayın
Günlük hangi konulara çalışacağınızı, hangi aralıklarla mola vereceğinizi, kaç adet hangi dersten soru çözeceğinizi gösteren bir ders çalışma programı hazırlayın. Programı hazırlarken eksik olduğunuz konulara daha fazla zaman ayırmayı ihmal etmeyin.
3) Sosyal Çevre ve Sosyal Medyadan Uzak Durun
Zamanınızı boşa geçirmeye neden olacak arkadaş buluşmalarından ve sosyal medyadan uzak durun. Bu süreçte sadece sınava odaklanın ve telefonunuzu bir köşeye kaldırın.
4) Profesyonel Destek Alın
Bazen evde çalışma ortamı uygun olmamakta ve dikkatinizi dağıtan bir çok şey bulunabilmektedir. Ayrıca her öğrenci eksikliklerini belirlemekte ve sınava nereden hangi konudan ve nasıl çalışacağını belirlemekte zorlanabilmektedir. Bunun için Tab Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimize tüm desteği sağlamakta, nasıl ders çalışılacağı konusunda ve kişiye özel ders programı hazırlanmasında yardımcı olmaktayız.
5) Bolca Soru ve Deneme Çözün
Öğrencinin eksiğini anlaması için en doğru yöntem soru çözümüdür. Her konu bitişinin ardından deneme ve soru çözülmesi hangi konuda eksik olduğunuzu ve tekrar etmeniz gerektiği yönünde kendinizi analiz etmenizi sağlayacaktır.
6) Korktuğunuz Derslerin Üzerine Gidin!
Öğrencilerin genellikle en anlamadığı dersler en korktuğu derslerden oluşmaktadır. Örneğin trigonometri konusunun anlaşılmaması matematikten korkma gibi bir duyguyu tetikleyecektir. Burada tek yapılması gereken korkuların üstesine gidip bolca konu ve soru tekrarı yaparak pes etmemektir.
7) Birden Çok Kaynaktan Yararlanın
Özellikle soru çözümlerinden farklı soru tiplerini görmek adına tek bir kaynağa bağlı kalmayın. Farklı yayın evlerinden deneme ve soru kitapları alarak daha çok soru çözmeye çalışın.
8) Molalarla Kendinize Ödüller Verin
Ders çalışırken kendinizi sıkmamaya, odaklanma problemi yaşamaya başladığınızda ara vermeye özen gösterin.
9) Görsel Hafıza ve Renklerin Gücünden Yararlanın
Bazen bir konunun akılda kalmasının en etkili yolu konuyu görsellerle desteklemektir. Bu nedenle ders çalışırken konuyla ilgili görselleri incelemeye özen gösterin. Ayrıca not tutarken simsiyah düz bir yazı tercih etmek yerine renkli kalemlerinizi kullanarak çarpıcı notlar almaya çalışın. Sınavda aklınıza konuyla ilgili görseller ve renkli başlıklar geldiğinde ne demek istediğimi daha iyi anlayacağınıza eminim…
10) Başaracağınıza İnanın
Özellikle son aylara yaklaşıldığında, motivasyon ve moralinizi yüksek tutmaya özen gösterin. Stres yapmak, rakiplerinizden başarısız olduğunuza inanmak sizi başarısızlığa sürükleyecektir. Başaracağınıza ve hayalinizde ki o üniversiteye kavuşacağınıza inanarak sınava girin.
2022 YKS soru ve cevapları için hemen tıkla! kendini hemen dene!
Bu Yazıya Yorumunu Yaz