İçindekiler
- 1 Üniversite Tercihi Nedir?
Öğrencilerin hayatlarının önemli bir kısmı çeşitli sınavlara hazırlanarak geçiyor. Her öğrenci, daha iyi bir akademik eğitim almak istiyor. Bu nedenle çeşitli sınavlara hazırlanarak zamanını geçirmek durumunda kalıyor. Üniversite eğitimi almanın önemi her geçen gün biraz daha artıyor. Hedeflediği mesleğe sahip olmak isteyen pek çok kişi, eğitim durumlarını kanıtlamak amacıyla sınavlara giriyor. Bu sınavlardan biri de üniversite sınavı oluyor. Üniversite eğitimi almak isteyen herkesin belli başlı üniversite sınavlarına girip gerekli puanı alması gerekiyor.
Her ne kadar üniversite sınavlarına girip iyi bir puan ve sıralama yapmak önemli olsa da üniversite tercihi yaparken de dikkat edilmesi gereken birçok şey bulunuyor. Her ne kadar üniversite sınavından sonraki dönem hem sınava hazırlananlar hem de eğitimciler için bir dinlenme dönemi olarak ifade edilse de aslında bu dönem, sınava hazırlık süreci kadar zorlayıcı olabiliyor. Üniversite tercihlerinin yapılması için belirlenen zaman diliminde hem üniversite hem de bölüm hakkında pek çok araştırma yapılması gerekiyor. Aksi takdirde yanlış yapılan tercih listesi, kişinin tüm emeğini olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Püf Bilgi İçerir: Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere tavsiyeler. Mutlaka okuyun.
Üniversite Tercihi Nedir?
Herhangi bir üniversite de lisans veya ön lisans alanında eğitim alınabilmesi için üniversiteye giriş sınavlarına girilmesi gerekiyor. Bu sınavlardan aldığınız puan ve sıralama doğrultusunda tercih listenizde bulunan bölüm ve üniversiteden birine yerleşebiliyorsunuz. Bu nedenle üniversite tercihi son derece önemli oluyor. Üniversite tercihinin doğru ve mantıklı olması kişinin puanını ve sıralamasını en iyi şekilde kullanmasını sağlıyor. Üniversite tercihlerinin ne olduğu ve nasıl yapılması gerektiği pek çok kişi tarafından merak edilen konuların başında geliyor.
Üniversite tercihi yapabilmek için daha önce belli baraj puanı uygulaması olsa da bu durum şu an için bulunmuyor. Yani üniversite tercihi yapabilmeniz için TYT ve AYT adı verilen ikisine ya da herhangi birine katılım göstermeniz yeterli oluyor. Üniversite tercih hakkı her adayın 24 tercih ile sınırlı oluyor. Bu tercih listesinde hem lisans hem de ön lisans programları bir arada yazılabiliyor. Her ne kadar zor gibi görünse de aslında üniversite tercihi yapmak birkaç dakikalık bir işlem oluyor.
Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?
Üniversite sınavı, genç veya yaşlı pek çok kişinin her yıl düzenli olarak girdiği sınavlar arasında yer alıyor. Üniversite sınavı sonrasında ise hem heyecanlı hem de bir o kadar yorucu olan tercih dönemi başlıyor. Tercih dönemi, daha çok sınav sonrası dinlenme dönemi olarak lanse edilse de aslında öğrencilerin birçok konuda araştırma yaptıkları bir dönem oluyor. Üniversite sınavına hazırlık dönemi kadar tercih dönemi de üniversiteli adaylarını bir hayli zorluyor.
Bu dönem çokça araştırmaların yapıldığı heyecanlı bir dönem olsa da ilk defa üniversite sınavına giren birçok kişi bu tercih işlemlerinin nasıl yapılacağını merak ediyor. Üniversite tercihlerinin yapılabilmesi için ÖSYM tarafından tercih ekranının açılması gerekiyor. Daha sonra istediğiniz bölüm ve üniversitelerin kodlarını yazarak tercih listenizi oluşturabiliyorsunuz. Bu işlem birkaç dakika içinde yapılabilecek son derece kolay bir işlem oluyor.
Üniversiteye girecek adaylar, 2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilirler.
Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Şey
Üniversite öğrencisi olmak isteyen ve akademik hayatlarının en önemli aşaması olan bilim ve mesleki eğitimi almayı hedefleyen pek çok kişi üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Bu sınavlara hazırlık döneminden sonrada pek çok kişi için bir hayli zor olan tercih dönemi başlıyor. Üniversite tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken 15 şey şu şekildedir:
- Tercih aralığı
- Tercih listesi hazırlama
- Üniversite puan aralığınız
- Üniversite sınav sıralamanız
- İstediğiniz bölümün özellikleri
- İstediğiniz üniversitenin özellikleri
- Tercih kılavuzunda bulunan şartlar
- Akademisyenlerin sayısı
- Akademisyenlerin niteliği
- Üniversitenin bulunduğu kampüs
- Burs imkanları
- Staj imkanları
- Erasmus ve yurtdışı imkanları
- Tercih listesinde sıralamanın önemli olduğu
- Üniversitenin yan dal ve ÇAP imkanları
Tercih yapmanın oldukça zor olduğu ve istenilen üniversitelerin bir sıralamaya sokulup listelenmesinin oldukça zor olduğu biliniyor. Bu maddelerde yer alan her bir detayın iyice araştırılması ve ona göre tercih listesine eklenmesi gerekiyor. Doğru bir tercih listesi yapmak için bu maddeler çerçevesinde araştırmalar yapılıp bir karar alınması gerekiyor. Üniversite hayatınızın en verimli şekilde geçmesi için doğru bir tercih listesinin yapılması gerekiyor.
Üniversite Tercihinde Sıralamanızın Önemi
Üniversite sınavı bir sıralama sınavı olduğu için burada tercih yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli olan şeyin sınav sıralamanız olduğunu bilmeniz gerekiyor. Üniversite sınavında alanınızda yaptığınız sıralama doğrultusunda hangi üniversiteye yerleşeceğinizi anlayabiliyorsunuz. Üniversite tercihlerinde bölümlerin sıralaması her yıl talebe göre değişkenlik gösterdiği için tercih yaparken sıralamanızın üstünde ve altında olan bölümleri yazmaya özen göstermeniz gerekiyor. Bu şekilde yapılan bir tercih listesinde bir yere yerleşme ihtimali daha fazla olduğundan açıkta kalmanız daha zor oluyor.
Üniversite Tercihinde Bölüm Seçimi
Üniversiteye hazırlanırken aklınızda bir bölüm olsa da tercih döneminde kafanız karışacağından bölümlerin size maddi ve manevi olarak katacağı her şeyi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu nedenle üniversite tercihinde bölüm seçimi çok önemli bir yere sahip oluyor. Hangi bölümü tercih listenize alırsanız o mesleği yapma ihtimaliniz olduğunu da göz önünde bulundurmanızda fayda bulunuyor. Bu nedenle okumak ve ileride çalışmak istemeyeceğiniz hiçbir bölümü tercih listenizde bulundurmamanız gerekiyor.
Üniversite Tercihinde Üniversitenin Konumu
Üniversitelerin sayısının her geçen gün daha da arttığı biliniyor. Bu nedenle üniversite seçimi yaparken her bölümün aynı kampüs sınırları içinde olmayacağını da bilmeniz gerekiyor. Eğitim döneminiz boyunca aynı veya farklı kampüslerde eğitim alabileceğinizi bilerek net bir konum öğrenmeniz ve tercihlerinizde buna özen göstermeniz gerekiyor.
Tercih Listesinde Yeni Açılan Bölümleri Yazmak
Üniversite tercihi yaparken yeni açılan üniversiteleri ve bölümleri yazmaya birçok öğrenci ön yargılı yaklaşıyor. Ancak bu durumu doğru değerlendirmeniz halinde avantajlı olabiliyorsunuz. Yeni açılan bölüm ve üniversitelerin bir puanı ve sıralaması olmadığı için yakın çevresinde bulunan üniversitelerin bir ortalamasını alarak tercih listenizde bu bölümlere yer verebiliyorsunuz.
Tercih Listesini Kim Hazırlamalı?
Tercih listesini hazırlamak biraz zor gibi görünse de belli başlı şeyler hakkında fikir sahibi olunduktan sonra birkaç dakikalık bir işlem oluyor. Tercih listesini kişi kendisi de rahatlıkla hazırlayabilir. Ancak bu konuda doğru bir liste oluşturmak istiyorsa ve bilgili kişilerden yardım almak istenirse rehber öğretmenler bu alanda hizmet verip yardımcı olmaya çalışıyor.
TAB Eğitim Kurumları’nda 2 rehber öğretmenimiz bulunmaktadır. Tercih listesi için hiç çekinmeden yardım alabilirsiniz.
Tercih Listesi Değiştirilir mi?
Tercih listesini hazırlayıp yollamak için belli bir süre tanındığı biliniyor. Ancak bu süre içerisinde tercih listesinin değiştirileceğinin de bilinmesi gerekiyor. Tercih yapma süresi boyunca tercih listenizi dilediğiniz kadar yenileyip değiştirme hakkına sahip olabiliyorsunuz. Ancak bu işlemi yaparken sıralamanızın değişmemesi için uygun bir tercih sırası oluşturmanız gerekiyor. Tercih listenizi değiştirmek ya da güncellemek isterseniz bu işlemi son dakikalara veya saatlere bırakmamanız gerekiyor. Tercih yapmak için size tanınan sürenin sonrasında yani tercih listeniz gönderildikten sonra herhangi bir değiştirme işlemi yapamıyorsunuz. Aynı zamanda tercih işlemleri online olarak yapıldığı için tercih yaparken ya da değiştirirken bulunduğunuz ortamın internet hızını da dikkate almanız gerekiyor.
Batıkent’te en iyi dershanenin (kurs merkezinin) TAB Eğitim olduğunu biliyor muydunuz? Peki TAB Eğitim sıralamada neden 1’inci konumda? Hemen Tıkla, Öğren!
Bu Yazıya Yorumunu Yaz