Sevgili gençler, üniversite sınavına hazırlık sürecine gelmiş bulunmaktasınız. Öncelikle sürecin getirdiklerini kabul edip şartları kendinize göre ayarlamalısınız. 12. Sınıfta açık liseye geçmeyi düşünen öğrenciler için bu kararın teknik açıdan bir sorun oluşturmayacağını belirtmek isteriz. Önemli olan öğrencinin kendini tanımasıdır. Bu zorlu süreçte kendi programınızı kendiniz oluşturmalısınız.

12. Sınıfta Açık Liseye Geçmenin Avantajı - Dezavantajı

12. Sınıfta Açık Liseye Geçmenin Avantajı – Dezavantajı

Örgün eğitime devam eden öğrencilerin sorumlulukları ile açık lise tercih edenlerin sorumlulukları bir olmuyor. Okulda verilen ödevler, projeler gibi sorumluluklar sınav sürecinde öğrenci için büyük bir yük olabiliyor. Açık liseye geçmenin en büyük avantajı ise vakti genişletip üniversiteye daha sıkı bir şekilde çalışmaktır.  Böylece okulların size zorunlu tuttuğu performans ödevleri, yazılı haftası, sözlüler gibi üniversite hazırlık süreciyle bağlantılı olmayan birçok sorumluluktan kurtulmuş oluyorsunuz. Bu durum motivasyonunuzu arttırmaktadır.

Üniversite hazırlık sürecinde açık liseye geçmenizde hiçbir mahsur yoktur. Fakat bu vakti güzel değerlendirmek en önemlisidir. Açık liseyi tercih eden öğrenciler kendilerine uygun bir dershane ile bu süreci planlı ve programlı bir şekilde geçirebilirler. Dershanenin mezun grubuna kayıt olarak sıkı bir çalışma ile istediğiniz üniversiteyi kazanabilirsiniz. Açık liseye geçen öğrencinin sadece cumartesi, pazar meşguliyeti olacaktır. Bu iki günlük yoğunluk açık lise sınavları içindir. Bunun haricinde okula dair başka sorumluluğunuz olmadığından okul bitmiş sayılır. Geriye kalan vakti çok iyi değerlendirirseniz açık liseye gitmek sizin için büyük bir avantaj olacaktır.

Açık lise okuyan bir öğrenci mezun olduktan sonra üniversite okuyabilir mi? Tabi ki okuyabilir. Açık öğretim lisesinden mezun olan bir öğrenci ile örgün liselerden mezun olmuş öğrenci aynı haklara sahiptir. Yani öğrenci açık liseden mezun olduğu için açık öğretim üniversite okumak zorunda değildir. Tercihiniz ne olursa olsun kendinize bir rota belirlemek zorundasınız. Çünkü gideceğiniz liman belli değilse size hiçbir rüzgar yardım edemez. Yani üniversiteye hazırlık sürecinde hedefiniz olmadan yola çıkmayın. Elbette bu süreçte motivasyonunuz düşecektir.

Uzun süre ve çeşitli zorluklar sonucu diplomayı almaya hak kazanacaksınız. Örgün eğitimde yani normal liseden mezun öğrenciler ile aynı haklara sahipsiniz. Bu demek oluyor ki meslek seçimi, iş hayatında eşit haklara sahip oluyorsunuz. Sevgili öğrenciler, üniversite sınavında iyi bir puan aldığınız taktirde öğretmen, hemşire, polis vb. birçok mesleği yapmaya hak kazanacaksınız. Biliyorum ki bazı öğrenciler, ‘’Biz daha açık liseyi zor okuyoruz, üniversiteyi nasıl kazanacağız.’’ şeklinde düşünebilir. Umutsuzluğa düşmemelisiniz.

Öğrencilerin son senelerinde stres altında olmamaları, rahat bir şekilde geçirmeleri için 9. sınıf itibariyle çalışmalara başlaması gerekmektedir. Konuları biriktirmek ya da eksik bırakmak öğrencileri son senelerinde büyük bir tedirginlik yaşamalarına neden olacaktır. Bu yüzden sizlere tavsiyem sistemli bir şekilde çalışarak konu eksiği bırakmamaya özen gösterin. Kendinize özgü oluşturmuş olduğunuz ders çalışma programları ile birlikte düzenli olarak deneme sınavlarına da girmeniz sizin yararınıza olacaktır. Çünkü sınavlardan alacağınız sonuçlar ile eksik konularınızı ve derslerinizi belirleyebilirsiniz.  Ayrıca soru çözümünü düzenli yapmak hem okumanızı hızlandırır he de testlerde pratiğinizi arttırır.

Üniversite sınavına hazırlık sürecinde her öğrencinin bir ders çalışma planına ihtiyacı vardır. Bu planı en verimli ve en doğru şekilde hazırlamak istiyorsanız kendinizi iyi tanımalısınız. Günde ders çalışmak için vaktinizin ne kadarını ayırabilirsiniz? Bunu iyi bilmeniz gerekmektedir. Böyle ders programınıza sadık kalabilir ve uyum sağlayabilirsiniz. Programınızın temeli üniversite sınavına yönelik konuları öğrenmek olmalıdır. Öncelikli olarak kendinizi eksik gördüğünüz konular, yetersiz gördüğünüz dersler üzerine yoğunlaşmalısınız. Konuları derslere göre eşit şekilde dağıtmalı ve gün içerisinde ders dağılımını yapmalısınız.

Sevgili öğrenciler üniversite sınavına hazırlık sürecinde çok fazla ders çalışmaktan ziyade verimli çalışmaya özen göstermelisiniz. Kendinize bu süreçte acımasız davranmayınız. Dinlenmek için, motivasyonunuzu arttırmak için kendinize zaman ayırabilirsiniz. Kendi rehberliğinizi kendiniz yapabilecek durumdasınız.

Bazen programınızda istemediğiniz durumlardan ötürü aksilikler yaşanabilir. Bu durumda telafilerinizi muhakkak yapmalısınız. Programınızda esneme payı her zaman bırakmalısınız. Ama telafisini yapmak zorundasınız. Unutmayın, sizler kendinize inandığınız sürece başarı hayatınız boyunca size eşlik edecektir. Önemli olan hedefleriniz doğrultusunda azimle çalışmak, fedakarlık göstermektir. Sizler sadece elinizden gelenin en iyisini yaptığınıza emin olun yeter. Başarılar!

TAB Eğitim Neden Çok Başarılı? Diğerlerinden Farkı Ne? hemen okumak için tıklayın.