Ders çalışmak istiyor ama bir türlü kendinizi motive edemiyor musunuz?

Üniversite Sınavına Hazırlanan Öğrencilere Tavsiyeler

Üniversite Sınavına (YKS) Hazırlanan Öğrencilere Tavsiyeler

Sevgili öğrenciler üniversite sınavı hayatınızı etkileyen en önemli dönüm noktalarından biridir. Yolunuzu uzun düşünebilirsiniz ama yeteri kadar çok zamanınız olmadığını belirtmek isterim. Şu an için çok uzak gözüken sınav günü, içine gireceğiniz tempo ile birlikte hızla geçecektir. Verdiğimiz tavsiyeler öğrenciye ders çalıştırmakta zorlanan veliler içinde güzel bir kaynak olacaktır.

Masanın başına oturduğunuzda ders çalışma isteğiniz bir anda kayboluyor mu? Çünkü ‘’ders çalışmak’’ eylemini zorunluluk olarak algılıyoruz. Beynimiz ise zorunluluk olarak algıladığı durumlardan kaçmak ister. Bu yüzden sizlere tavsiyem ders çalışmayı zorunlu hissettiğiniz için değil sevdiğiniz için yapın. Ders çalışırken birçok şey size ders çalışmaktan daha cazip gelebilir. Arkadaşlarla vakit geçirmek, dışarıya çıkmak, film izlemek kısacası bütün aktiviteler o an için hoş gelecektir. Ders çalışmak için masaya oturduğunuzda o masada sadece ders çalışmalısınız.

Ders çalışmaktan sıkıldığınızda molalar vermeyi ihmal etmemelisiniz. O an aklınızda yemek yemek varsa ya da sosyal medyada takılmak varsa bu dürtünüzden kurtulmalısınız. Çünkü aklınız başka bir şeye odaklanmışken ders çalışmak kolay olmayacaktır. Zihninizde birden çok şey varsa bunlardan kurtulmanız gerek. Kendinize uygun bir hobi edinebilirsiniz. Böylece ders çalışmanın dışında zihninizi meşgul eden her şeyden kurtulmak mümkündür.

Diğer bir nokta ise kendinizi çok sıkmamanız. Verimli bir ders çalışma programına sahipseniz ve bu programa sıkı sıkıya bağlıysanız işiniz çok daha kolay! Haftada bir gün kendinize vakit ayırabilirsiniz. Evet, bu sınavın sizler için önemini biliyoruz. Bu yüzden kendinizi strese sokmanızı istemiyoruz. Çünkü fazla stres beraberinde başarısızlığı getirir.

Başarıya gözüren ders çalışma programı nasıl hazırlanır? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Belli bir programa göre hareket ettiğiniz takdirde hem derslerde başarı sağlarsınız hem de sosyal hayatınızdan geri kalmazsınız. Hazırlıklara başlamadan önce gününüzü nasıl değerlendirdiğinizi bir düşünün. Üniversiteye hazırlık sürecinde hayatınızda olması gerekenleri ve olmaması gerekenleri listeleyin. Başarılı olmayı hedefliyorsanız; bu süreçte sosyal hayattan ödün vermek ya da ders dışı aktivitelere ayrılan zamanı kısmak zorundasınız. Çünkü ancak bu şekilde ders çalışmak için zamanınız olabilir.

Bu süreçte dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzaklaşın! Çalıştığınız oda da sizin odaklanmanızı etkileyecek her şeyi özellikle televizyon, bilgisayar gibi elektronik eşyaların bulunmamasına özen gösterin. Cep telefonunuzu da çalışacağınız ortamda bulundurmamanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü arkadaşınızdan gelen bir mesaj tüm dikkatinizi dağıtacaktır. Ya da uygulamadan gelen bir bildirimle saatlerce telefonda vakit kaybetmenize sebep olabilir.

Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler; örgün eğitimin yanı sıra dershaneler gibi özel eğitim kurumlarından da destek alırlar. Öğrencilerin bu süreçte sosyal hayattan tamamen izole olmaları mümkün değildir. Çünkü okul arkadaşları, dershane arkadaşları kısacası sosyal ortamları oldukça geniştir. Bunun yanı sıra günümüzün sosyal mecralarında yaptıkları sanal alem alışkanlıkları da vardır. Öğrenci sınav hazırlıklarına başlamadan önce bu yılın özel bir yıl olduğunun farkına varmalıdır. Çünkü sınava hazırlanmaya karar verdiyseniz sosyal hayatınıza eskisi kadar vakit ayıramayacağınızı bilmenizi isteriz.

Günümüzde öğrenciler arasında yaşanan en büyük sorun ise kendilerine göre mantık geliştirmeleridir. Sınava hazırlık sürecinde uzman öğretmenlerden tavsiye almanız en doğrusu olacaktır. Birbirinize yaptığınız rehberliğin, telkinlerin faydası sandığınız kadar yararlı olmayabilir. Örneğin; ‘’Bugün 8 saat ders çalıştım.’’ diyen bir öğrenci olduğunu var sayalım. Arkadaşı da; ‘’ 8 saat ders çalışmak önemli değil, önemli olan verimli ders çalışmaktır.’’ dediğinde diğer öğrencinin 8 saat ders çalışmış olmasına rağmen inancı kırılabiliyor. Birbirinize verdiğiniz; ‘’ bu kadar kasmaya gerek yok, çok abartıyorsun’’ tarzındaki söylemleri başarınızı etkileyebilir. Her öğrencinin programı, çalışma planları kendine özgün olmalıdır. Sizin için faydalı olan ders çalışma programı bir başkası için faydalı olmayabilir.

Öğrencilerin en büyük yanılgısı konuyu tamamen öğrendiklerini düşünmeleridir. Her ne kadar konuyu öğrenseniz de tekrar yapmadığınız takdirde unutacaksınızdır. Bilgiler kullanılmadıkça unutulacağı için düzenli tekrar yapmanızı öneriyoruz. Haftalık ve aylık tekrar günleri yaparsanız öğrendiğiniz konuların akılda kalıcılığını kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde çalışırsanız kalıcılık artar ve sınavda unutma problemi yaşamazsınız. Sevgili arkadaşlar, ne kadar öğrenirseniz öğrenin kendinizi bir noktada eksik hissedeceksiniz. Bunun doğal bir durum olduğunu unutmayın. Elinizden gelenin en iyisini yaptıktan sonra başarı her zaman sizinle olacaktır.

Sınav kaygısı yaşıyorsanız? https://tabegitim.com/sinav-kaygisi-nedir-nasil-bas-edilir/ yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.