Ankara'nın En Başarılı Kurs Merkezi

Ankara’nın En Başarılı Kurs Merkezi (Dershanesi)

Öğrencilerin en büyük gayesi sınava hazırlık sürecini en iyi şekilde yönetmek ve başarıya ulaşmaktır. Başarıya ulaşmak için ihtiyacın olan tek şey çalışmaya başlamak olacaktır. Çalışman için kitapların, masan her şeyin hazır olabilir. Ama önemli olan nasıl çalışacağını planlamaktır. Oluşturmuş olacağınız program başarınız için en önemli anahtardır. Günde kaç saat ders çalışacağınız? Kaç soru çözeceğiniz? Buna benzer şeylerin planını yapmalısınız ki masanızın başına oturduğunuzda verimli bir çalışma yapabilesiniz. Hazırsanız sizi başarıya götürecek çalışma programını hep birlikte yapalım!

İnanmak başarmanın yarısıdır! Konu ne olursa olsun başarının sırrı kendinize inanmaktan geçer. Çünkü bir şeye ne kadar inanırsınız o şeyi elde edene kadar canla başla çalışırsınız. Bu inancı ders çalışma konusunda gösterirseniz başarı kaçınılmaz bir son olacaktır. Zihniniz ders çalışması gerektiğine inanırsa kesin olarak harekete geçersiniz.

Kendinizi Tanıyın! Öncelikle kendinizi tanımaya çalışın. Kendinize karşı ön yargılı olmamalısınız.

  • En çok zorlandığınız dersler veya konular nelerdir?
  • Günün hangi saatlerinde verimli ders çalışabilirsiniz?
  • Yetenekleriniz, ilgi alanlarınız nelerdir?
  • Gün içerisinde en çok neyle vakit geçiriyorsunuz? (televizyon, gezme, iş vb)
  • Günde kaç saat uyuyorsunuz?
  • Dersler ve konularda hangi durumdasınız ve ileride hedeflediğiniz seviye nedir?

Bu soruları çoğaltabilirsiniz. Ancak böyle bir düşünce sonucunda kendimize en uygun programı çıkartabiliriz.

Çalışma programı size özel olmalı! Her öğrencinin öğrenme düzeyi birbirinden farklıdır. Bu sebeple her öğrencinin çalışma programı da kendilerine has olmalıdır. ‘’ Ayşe günde 8 saat ders çalışıyormuş.’’ ‘’Matematiği nasıl olsa anlamıyorum çalışmama gerek yok.’’ tarzında olumsuz düşünceleri bir tarafa bırakabilirsiniz.  Yapılan en büyük yanlışlardan biri genel bir çalışma programını kullanmak olur. Başkasının programından faydalanabilirsiniz ama o programı direk kullanmak size fayda sağlamayacaktır.

Programınızı günlük, aylık ve yıllık olacak şekilde planlayın! Sadece günlük programınızı belirlemeniz hedefinize ulaşmak için yeterli değildir. Bütün bir ayın hatta yılın programını yaparsanız gelişiminizi daha rahat görebilirsiniz. İlk olarak yıllık programınızı oluşturmaktan başlayabilirsiniz. Ancak bu programı oluştururken 365 günü moda mod bir şekilde yazmamalısınız. Böyle bir planı hazırlamakta zor olacağı gibi bu plana uymakta zordur.

Yıllık program; bir yıl içerisinde ulaşmanız gereken hedefleri gösteren genel bir çizelgedir. Ayrıntıya yer verilmez. Yıl içerisinde kat etmen gereken mesafeyi gösterir.

Aylık program; Aylık çalışma programı günlere bölünebilir. Çalışmanız gereken dersleri gün gün yazabilirsiniz. Böylece hem gün sonu hem de ay sonu takibinizi yapabilirsiniz.

Günlük program; Her gün diğer bir günden farklı olduğu için belli bir plana göre ders çalışmak başarı için en önemli etkenlerden biridir. Sabah kalktınız. Gün içerisinde neler yapmanız gerektiğini bir düşünün. Meşguliyetlerinizin ne olduğunu, hangi saatlerin ders çalışmak için daha uygun olduğuna karar verin. Günlük programınızı oluşturun ve gün sonunda planınıza ne kadar uyduğunuzu gözden geçirin. Günlük ders çalışma programını yapmak için o günü beklemenize gerek yoktur. Akşamda da hazırlayabilirsiniz. 30 günlük bir plan bir ayınızın nasıl geçtiğini ve aylık hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı gösterir.

Çalışma tekniklerinizi ve derslerinizi belirleyin! Çalışma tekniğinizi belirlemeniz çalıştığınız dersten alacağınız verim açısından çok önemlidir. Bu konu başlı başına bir yazı konusu olduğu için sizler için hazırladığımız Verimli Ders Çalışma Yolları: 12 Altın Kural yazımızı okuyabilirsiniz.

Ders seçimi yaparken branş olarak birbirine benzeyen dersleri aynı gün içerisine koymayın. Örneğin; bütün sözel dersleri bir güne koyarsanız bir süre sonra sıkılmaya başlarsınız. Bir başka örnek; Matematik dersinde zorlanıyorsanız o dersten kaçmayın. Hatta zorlandığınız dersler ile daha sık yüzleşmelisiniz. Günde çalışacağınız ders sayısını en az 2-3 olarak belirlemeniz derslerden kopmamanız açısından önemlidir.

Programınızı Yazın! Ders çalışma programınızı muhakkak yazmalısınız. Çünkü söz uçar yazı kalır mantığıyla yola çıkarsanız daha kalıcı ve  etkili bir süreç geçirirsiniz.

Son olarak; Başarıya götüren ders çalışma programı hazırlarken esneklik ilkesini dikkate alarak hazırlayın. Çünkü programınıza bazen saati saatine uyamazsınız. Çalışmanız gereken bir dersi saatinde çalışamadığınız da muhakkak telafisini yapın. Esneklikten kasıt asla boş vermişlik değildir. Başarmak; kendinize inanmaktan geçer unutmayın!

Hayatınızda başarılarınız hiç eksik olmasın! Kolaylıklar diliyorum.