Dershane seçimine karar veren öğrenci ve velilerdir. Bu durumda öğrenci ve velilere büyük bir sorumluluk düşmektedir. Doğru dershane seçimi sizi başarıya götürecek en önemli anahtardır. Dershaneler konusunda ki en büyük yanılgılardan bir tanesi de şudur; öğrenciler genel de son sene dershaneye yazılırlar. Ya da arkadaşı dershaneye yazıldı diye yazılanlar olduğu gibi anne babaları tarafından zorla yazdırılanlarda vardır. Dershane seçimi konusunda öğrencinin bilinçle ve mantıkla hareket etmesi gerekir. Aksi durumunda öğrenci dershanenin eğitim sisteminden bir haber olur. Dershane onun için zaman kaybından ibaret haline gelir.

Dershaneye Öğrenci Kaydederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Dershaneye Öğrenci Kaydederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Üniversiteye hazırlık sürecinde öğrenciler ve ebeveynleri dershaneyi ‘’kesinlikle gidilmesi gereken yer’’ olarak algılamaktadırlar. Büyük bir rekabetin yaşandığı bu süreçte maddi imkanlar el versin veya vermesin her aile çocuğunu dershaneye yazdırmaktadır. Üniversiteye giriş sınavı çoktan seçmeli testlerden oluşmaktadır. Ülkemizde ise eğitim anlayışı klasik yazılı sınavlardan ibaret olduğundan dershanelerin tercih edilmesinin en büyük nedeni bu tezatlıktır. Çünkü öğrenciler pratik çözüm yollarını öğrenme arayışı içerisine giriyorlar. Okulda ki eğitim yeterli gelmeyince dershane arayışları başlıyor. Dershanelerin okulların alternatifi olarak görmek doğru bir yaklaşım değildir. Aksine dershaneler eğitimde çığır açmış, öğrenciye eğitimde zenginlikler sunan kurumlardır.

Dershanenin fiziki koşulları, eğitim anlayışı, eğitim kadrosu, rehberlik hizmeti gibi birçok fonksiyonu öğrenci tarafından bizzat değerlendirilmelidir. Öğrenci dershaneden beklentilerini bilmeli ona göre harekete geçmelidir. Ayrıca kendi ilgi ve ihtiyaçları da seçeceği dershane için önem arz etmektedir. Örneğin; ‘’Hedeflediğin okul hangisi ve bu okulu kazanmak için kaç net yapmak gerekiyor.’’ Tarzı soruları kendimize soralım. Üniversite sınavına hazırlanmak ciddi bir süreç olduğu için bu konularda bilgili olmak gerekir. Bu sadece öğrenciye düşen bir görev değildir. Aynı şekilde süreçten velinin de haberi olmalıdır.

Seçtiğiniz dershanenin sizin için en iyisi olduğuna karar vermek istiyorsanız bazı soruları sormanızda fayda olacaktır. Öğretim kadrosu alanında uzman mı? Tüm branşlarda ki öğretmen sayısı yeterli mi? Kullanılan kaynaklar kaliteli özgün içeriklerden mi oluşmakta? Eğitim sistemleri öğrenci odaklı mı? Öğrencilerin gelişimi hakkında hem öğrencilere hem de ailelerine bilgi veriliyor mu? Dersliklerin sayısı yeterli mi? Öğrencilere etüt hizmeti verilmekte mi? Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabını almak bu süreç için çok önemlidir.

Üniversite Sınavına Hazırlanan Öğrencilere Tavsiyeler için hemen tıklayın!

Dershane eğitimini okul gibi düşünmemek gerekir. Çoğu öğrencinin dershaneyi okul gibi düşünüp ‘’gelirim-giderim, dinlerim-dinlemem, ödevi yaparım-yapmam tarzında düşündüğünüz biliyoruz. Aslında dershane sürecinin ekstra özen, azim gerektirdiğini bilmemiz gerekir. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi üniversite hazırlık süreci sanıldığı kadar kolay bir süreç değildir. Öğrencinin de bunu bilerek dershane yazılmasında fayda vardır. Şimdiye kadar dershaneye yazılmadan önce kendimizi hazırlamamız gerektiğinden bahsettik. Artık düşünce olarak bu sürece hazırız. Şimdi ise dershane seçerken dikkat etmemiz gereken faktörleri konuşalım.

Öğrencinin seçeceği dershaneyi tanıması kadar kurumun öğrenciyi tanıması da önemlidir. Çünkü dershanelerin genel mantığı kişiye özel eğitimden çıkmaktadır. Her öğrencinin öğrenim düzeyleri farklı olduğu gibi ilgi ve ihtiyaçları da farklıdır. Örneğin temeli zayıf olan bir öğrenci ile izlediğimiz program ile bir başka öğrenciye izlediğimiz program farklılık gösterecektir. Dershaneye öğrenci kaydı alırken öğrenciyi tanımak bizler içinde önemlidir. Çünkü öğrencilerin mantığı şu şekilde oluyor; ‘’Dershane bizim için sihirli değnek.’’  Böyle bir düşünceye sahip öğrenci dershaneye gelir, 6-7 saat ders dinler. Ders tekrarı yapmadığından anlamadığı konuları da fark etmez. Üniversiteye hazırlık döneminde bu mantıkla yola çıkan öğrenci başarı sağlayamaz. Bu zorlu süreçte sizleri bekleyen her türlü zorluğa karşı hazır olmanız gerekmektedir. Başarmak için;  başaracağınıza dair olan inancınızı asla yitirmeyin. Çünkü bu zorlu süreçte en çok ihtiyacınız olan şey motivasyon olacaktır. Bu motivasyonu sağlayacak olan sizden başkası değildir.

Üniversiteye hazırlık sürecinde olan öğrenciler; hedefsiz asla yola çıkmayın. Çünkü hedef zamanı daha verimli kullanmanız için gerekli olan en önemli şeydir. Hedefsiz çıktığınız bu yolda ne yapacağınızı bilemezsiniz. Çünkü bilmelisiniz ki; bir şeyleri gerçekleştirmek istiyorsanız onun için çalışmanız ve umut etmeniz gerekir.  Yeterince iyi yapılmış bir çalışma programı ve iyi seçilmiş bir dershane ile hayalinizde ki üniversiteye kavuşabilirsiniz. Yeter ki inancınızı kaybetmeyin.